top of page
IMG_5128.jpeg
Logo-Sluiswijk-StreetArtStr-web.png

Over het Muren en Buren project

Bewoners van Sluiswijk klopten in 2020 aan bij woningcorporatie Rentree. De spierwit geschilderde muren in de wijk waren hen een doorn in het oog. De buren hadden een beter idee: street art! Rentree benaderde Street Art Streets, hét collectief voor street art in Deventer, en samen met de wijk, Kunstcircuit, Kunstenlab en Voor Elkaar-Teams ontwikkelden zij het geweldige street art project: ‘Muren en Buren’. 

 

Stichting de Tijdmachine trok door de wijk om de verhalen uit de wijk op te halen en om te zetten in thema’s. Van helden tot dieren en van het geschiedenis tot de trots op de stad. Vervolgens werden deze thema’s door nationale en internationaal bekende street artists vertaald naar muurschilderingen, zogenaamde murals. 

 

Zoek de koekjes in de murals!

De naam ‘Sluiswijk’ verwijst niet naar een watersluis, maar naar de koekfabriek Sluis die vroeger in deze wijk stond. Daarom heeft elke kunstenaar op eigen wijze een koekje verwerkt in zijn of haar mural. Ga zelf op zoek naar de Sluiswijkkoekjes!

 

ARTIESTEN LINE UP: 

Dzia | Hedof | Dopie | Timber | Nicky Nahafahik  |

Zenk One | Joost Zwanenburg  | Pipsqueak Was Here |  

Shortlife | Nina Valkhof (in 2023)

Lees hieronder de verhalen van alle murals.

Meer info: @StreetArtStreets en volg #MurenBuren

Inisitiefnemers:

Buurtbewoner Gerda, Jeannet Rentree, 

Mano & Egbert van Street Art Streets 

Lennard van Kunstcicuit, Opbouwerker Fernand

 

Het Muren & Buren Project is een samenwerking tussen: 

De wijk, Voor Elkaar-Teams, Street Art Streets, Kunstcircuit, Rentree, Kunstenlab en Stichting de Tijdmachine. Daarnaast zijn Raster, Burnside en De Driehoek nauw verbonden. 

 

Het Muren & Buren project wordt medegefinancierd door:

Provincie Overijssel, Gemeente Deventer, WijDeventer, Oranje fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Wesselings van Breemen, 

Erven Witteveen, Rentree, Kunstcircruit 

Google Maps kaart met teksten

Street Art Cities map/route

Bekijk making of video

Stentor

Indebuurt Deventer

Radio interview

Schermafbeelding 2022-09-18 om 15.16.56.png
IMG_4653.jpeg

MUREN & BUREN, de Verhalen:

Ram Dopie dsk.jpeg

MUUR: DOPIE-DSK

Het Sterrenbeeld RAM 

 

Huis: Gooierstraat 26 Muur de aan Tjoenerstraat 

Klaar op: 16 september 2022

Verhaal: Wijkbewoners gaven aan graag een dier of sterrenbeelden terug te willen zien op één van de muren. En wat is er dan beter dan een gave mural van een ram? Het astrologische symbool van durf, doortastendheid en ambitie? Het sterrenbeeld dat graag nummer één is en vooraan de dierenriem staat. Een onverzettelijk dier dat staat voor uitdagingen en avontuur. En bovendien het sterrenbeeld van kunstenaar Dopie én de bewoner van het huis. 

 

Alles komt samen in mural Het Sterrenbeeld: RAM. Het kunstwerk vormt een kleurrijke toevoeging aan de kleurrijke Sluiswijk en is daarmee een passende ode aan de ziel van deze buurt. 

 

Voor de oplettende kijker: Dopie maakte een knipoog naar het “Volkoren Sluis Biscuit”. 

Heb jij de verwijzing gespot?

 

Kunstenaar: Dopie DSK Arnhem 

- instagram.com/dopie.dsk/

Dopie at work.jpeg
Adelaar Dzia .jpeg

MUUR: DZIA​

Deventer Adelaar

 

Huis: Gooierstraat 56 

Muur: aan Averlostraat/ Henry Dunantlaan

Klaar op: 16 september 2022

Verhaal: Zeearend Harly vliegt al vele jaren ererondes door ‘zijn’ Adelaarshorst, het voetbalstadion van Go Ahead Eagles dat nauw verbonden is met deze wijk. Geen wonder dat de liefde voor adelaars diep geworteld is bij bewoners. Vele van hen leek het dan ook mooi om het dier te vereeuwigen in een mural. Het liefst middenin de vlucht. Een machtig roofdier. Intimiderend. In volle actie. 

 

Dzia vertaalde de wensen naar de mural Deventer Adelaar. Een schitterende schildering van de adelaar die het heeft voorzien op een prooi in de bosjes onder de mural. Een indrukwekkende ode aan de wijk, de adelaar uit het Deventer stadswapen en natuurlijk ‘De Eagles’ verderop. 

 

En trouwens: heb je ook het “koekiemonster-koekie” en de rood met gele vlinder gespot?

 

Kunstenaar: Dzia (Antwerpen België)

- instagram.com/dzia/

- https://www.dzia.be

Dzia at work.jpeg
f60c3869-4021-4cdb-9413-009038cda370.jpg

MUUR: Nicky Nahafahik

Panter“Calm saves the day”

Huis: Parallelweg 42  |  Muur in Randerstraat 

Klaar op: 19 september 2022

Verhaal: Sluiswijk is een thuis voor mooie verhalen. Bijvoorbeeld die van de wijkbewoonster en haar liefde voor panters. Het dier loopt al haar hele leven met haar mee. Van kinds af aan is ze gefascineerd door dit mysterieuze dier. Ze heeft zelfs thuis een beeldje staan van een panter die veel voor haar betekent. Met de kracht van een panter zorgde ze voor anderen en werkte ze om haar kinderen een liefdevolle en stabiele basis te geven. Nu haar kinderen op zichzelf wonen, is het haar tijd. 

 

Nicky Nahafahik vertaalde dit naar de mural: “Calm saves the day”. Met de beeltenis van een machtige gevlekte panter in een ontspannen pose. 

De boodschap? Met kalmte overwin je elke situatie en ervaar je de sereniteit van een vlinder. De mural kwam mede tot stand door de kinderen uit de buurt. 

 

En heb je ook het gevlekte chocolatechip koekje ook gespot?

Kunstenaar: Nicky Nahafhik (Hogeveen) https://www.instagram.com/nickynahafahik/

https://www.nickynahafahik.com

Nicky at work.jpeg
IMG_4549.jpeg
IMG_4549.jpeg

MUUR: Pipsqueak was here!!!

Superheld “Hide fox, and all after” 

Huis: Tjoenerstraat 71  Muur: aan Parallelweg speeltuin

Klaar op: 19 september 2022

Verhaal: 

Wie droomt er niet van om een superheld te zijn? In Sluiswijk vind je superhelden achter allerlei voordeuren. Zo hoopt één jongetje nog altijd uit te groeien tot spiderman, wilde een meisje per se een groene ninja zien en wordt een andere jongen al sinds zijn derde ‘de Hulk van de buurt’ genoemd. 

 

Kunstenaarsduo  PWH (Pipsqueak Was Here) maakte aan de hand van deze verhalen een Stencil Art mural, met als centrale figuur een meisje van 6 meter hoog dat zich als superheld heeft gekleed en stoer over het speelpleintje voor haar kijkt. Dat niemand het in zijn hoofd haalt om het kwaad naar Sluiswijk te brengen! 

 

Aan de linkerkant op de muur: “piep zei de muis in het voorhuis” met iets lekkers in zijn pootjes…zie jij wat het is?

 

Kunstenaars duo: Pipsqueak was here!!! (Amsterdam)

- pipsqueakwashere.com

- https://www.instagram.com/pipsqueakwashere/

IMG_4402.jpeg
IMG_5142.jpeg

MUUR: Timber Sommerdijk 

Better World "How to grow wall flowers” 

 

Huis: Tjoenerstraat 2  

Klaar: Op: 24 september 2022

Verhaal:

 Een wijk op zich is het, de Sluiswijk. Maar wel een wijk die middenin in de wereld staat. Met bewoners die zich zorgen maken over de toekomst van onze maatschappij en planeet. In het bijzonder die ene ras-Amsterdammer die in Deventer kwam wonen. Hij wil minder vervuiling op de wereld, meer schoon eten en drinken en een schone omgeving waar iedereen van kan genieten. En vrede in de wereld. Daarom vond hij het tijd voor een muur met een beetje flowerpower. Een beetje hippie en een beetje sixties. 

 

Dat gevoel bracht kunstenaar Timber Sommerdijk terug in deze mural. Je ziet hoe een heelal van bloemen wordt opgeslokt of omarmd door een persoon. De mens is onderdeel van de natuur, dat mogen we vooral niet uit het oog verliezen. De vredesduif kijkt toe, net als de hond in deze wijk vol hondenliefhebbers. 

 

Natuurlijk zit er ook een “afgehapt (honden)koekje” in deze mural. Zie jij hem zitten?

 

Kunstenaar: Beginnend Snorretje (Deventer/Amsterdam) - timbersommerdijk.nl

https://www.instagram.com/beginnendsnorretje/

IMG_4648.jpeg
Shortlife fabriek.jpeg

MUUR: SHORTLIFE

Geschiedenis Sluiswijk Fabriek

 

Huis: Parallelweg 49 | Muur aan Averlostraat 

Klaar op: 30 september 2022

Verhaal:

 Sluiswijk is niet vernoemd naar een sluis, maar naar Biscuitfabriek Sluis. En dat verhaal mag iedereen kennen. Daarom neemt Peter je mee in de geschiedenis van de plek en laat met zijn illustratieve stijl de oude koekfabriek herleven. 

 

Op basis van oud beeldmateriaal brengt hij de typische fabriekselementen als de grote schoorsteen met de bedrijfsnaam, de schuine fabrieksdaken en de naam die destijds groot op het dak stond terug in het straatbeeld. In de sfeer van weleer lacht een vrouwelijke fabrieksmedewerker je toe, met een biscuit in haar hand, terwijl de koekjes met de Sluis-transportwagen door het land worden verspreid. 

 

De adelaar keek en zag zo alle murals samenkomen... 

Kunstenaar:  Peter Kortleve (Deventer)

- shortlife.nl

https://www.instagram.com/shortlife

IMG_4744.jpeg
IMG_4945.jpeg

MUUR: Zenk One

Autosport ‘The mechanic’

Huis:  Randerstraat 1 Muur aan Gooierstraat Grasveld

Klaar op: 24 september 2022

 

Verhaal:

Wie door Sluiswijk loopt ziet hoogstwaarschijnlijk ergens wel iemand op zijn rug onder een auto liggen. Sleutelend. Werkend. De liefde voor auto’s zit diep bij veel van de wijkbewoners. Eén van de bewoners was zelfs een ware snelheidsduivel en een onbevreesde autocoureur. Hij woonde in Kampen en was gek op snelheid. In de woonkamer hangt nog een foto van hem in de auto. Op een prominente plek natuurlijk. 

 

Wanneer Max Verstappen zijn gaspedaal indrukt zitten hier de Formule 1-fans gezamenlijk voor de televisie. Al deze ingrediënten gebruikte kunstenaar Zenk One voor zijn grafische ontwerp op deze muur. Het kleurenpalet is gebaseerd op de omgeving van de mural. 

 

Maar zie je ook wat voor lekkers er op de schouder van de monteur zit?

 

Kunstenaar:  Zenk One (Breda)

- www.zenkone.nl

https://www.instagram.com/zenkone/

IMG_4657.jpeg
IMG_5167.jpeg

MUUR: HEDOF

"Imaginary playground”  

Huis: Randerstraat 32  

Muur is aan Parallelweg speeltuin

Klaar op: 24 september 2022

Verhaal: Kijk om je heen en je ziet spelende kinderen in deze wijk. Geen wonder dat de bewoners minimaal één muur wilden toewijden aan de kleinste kinderen van Sluiswijk. Dat deed kunstenaar Hedof. En hoe. 

 

In deze mural zie je twee hoofdfiguren spelen in een speeltuin, een jongen en een meisje. De jongen glijdt van een glijbaan, die in zijn verbeelding de slurf van een olifant is. Het meisje bovenin zit op een wipwap. Een wipkip wordt met verbeeldingskracht van de kinderen een konijn, die speelt met een voetbal. 

 

De bakkersmuts op het hoofd van de jongen verwijst naar de Sluismascotte op de oude koekblikken van de vroegere biscuitfabriek die hier furore maakte. Ook heeft hij een biscuit vast en een ouderwetse deegroller. Op de achtergrond zie je een fabriek. De schoorsteen dampt en door de straten dwarrelt een heerlijke koekjesgeur.

 

Kunstenaar: Hedof (Breda)

- Hedof.com

https://www.instagram.com/hedof/

D2FF37D8-43F4-4BE6-80B0-C3B2C638E54D.jpg
IMG_5131.jpeg

MUUR: Joost Zwanenburg 

Altijd Lente in Sluiswijk 


Huis: Randerstraat 23 Muur aan pleintje

Klaar op 24 september 2022

 

Verhaal: In één van de huizen in Sluiswijk is het altijd lente. Want in het huis van één van de bewoonsters vind je altijd bloeiende bloemen. Zonnebloemen, margrieten, rozen en tulpen in kleurrijke boeketten, ze kleuren haar leven. 

 

Kunstenaar Joost Zwanenburg liet zich inspireren door de bewoonster en creëerde een mural aan de hand van een foto van een zelf gemaakt boeket. Dat niet alleen. Hij bracht ook de bloemenliefhebster én haar dochters op creatieve wijze terug in de muurschildering. Haar dochters komen terug als twee koolmezen die de buurt opfleuren, net zoals deze dochters graag doen met stoepkrijt. 

 

Nu we het toch over koolmezen hebben, zie je waar de linker koolmees van snoept?

 

Kunstenaar: Joost Zwanenburg  a.k. a JoostvijfB (Amsterdam)

- instagram.com/joostvijfb/ 

IMG_4809.jpeg
Ara Liggend.jpeg

MUUR: Nina Valkhoff

Thema: ARA

 

Huis: Randerstraat 18

Verhaal: 

Onder de rook van de Adelaarshorst klinken regelmatig de stemmen van vier andere exotische vogels. Dat zijn de ara’s van één van de bewoners. Ze zijn een begrip in de wijk, maken flink wat geluid en zijn de grote liefde van de bewoner. Hij heeft er maar liefst vier. Twee binnen, twee buiten. “De mensen uit de buurt weten wel dat de Ara bij mij hoort. Een ara op de muur zou mooi zijn.” Zo geschiedde. Dankzij de creatieve mural van Nina Valkhoff, die het verhaal op botanische wijze op de muur verbeeldt. Zie je trouwens de “volkoren” verwijzing in de schets?

  

Kunstenaar: 

Nina Valkhoff ninavalkhoff.com

Instagram @Ninapelirroja

bottom of page