top of page
IMG_3405.jpeg
"Last Dance" - Tymon de Laat (Rotterdam) - Ludgeruskwartier

(🇬🇧English below)

Tymon neemt in zijn reizen over de wereld, foto's van mensen die hij ontmoet, vaak reizen deze mensen zelf niet, hij neemt deze beelden mee verbeeld deze foto's in zijn murals over de hele wereld, om verschillende culturen met elkaar kennis te laten maken.  

 

Op deze muur zie je een jonge dame van Uruguayaanse afkomst die een lokale traditionele dans uitvoert in Tucuarembo, het hartland van de Gauchos (boeren) van Uruguay. Zij draagt een jurk in de kleuren van de rood/witte vlag van Deventer en de beweging in de jurk staat symbool ook voor de beweging door het herstructurering project in het  Ludgeruskwartier.  Zij staat op het punt om een stap naar voren te nemen. Ze kijkt met goede hoop en onbevreesd naar de horizon en de toekomst van deze wijk.

 

De voor Tymon typerende "tekening in het gezicht stijl"  is dit keer gebaseerd op de vleugels van de adelaar die prijkt op het Deventers stadwapen. Voor de achtergrond heeft hij gekozen voor een warm kleur pallet met vrouwelijke zachte tinten om het karakter van de dame te versterken en ook de eventueel gespannen sfeer in de wijk te verzachten. Achter haar hoofd zie je een soort aureool wat verwijst naar Ludgerus en zijn religieuze inslag als bouwer van de Lebuinuskerk en naamgever van deze wijk. 

Tymon:" Met deze muur in het oosten van NL wilde ik ingaan op het kortstondige karakter van dit gebouw (en de bewoners die zullen moeten verhuizen) dat binnen de komende 3 jaar zal worden afgebroken en ook op het tijdelijke karakter van mijn onderzoek naar Uruguayaanse gaucho's en hun tradities. Hier schilderde ik een jongedame die een traditionele dans uitvoerde uit Tucuarembo, de noordelijke plattelandsregio van Uruguay, die ik vorig jaar januari fotografeerde. De wereld waarin we leven verandert voortdurend en de meeste van onze bewegingen zijn voor het welzijn van de mensheid, geloof ik graag. We passen bijvoorbeeld onze gedragspatronen aan, zoals minder vlees eten. Ik vind dit goede ontwikkelingen, maar ze hebben ook gevolgen voor mensen aan de andere kant van de wereld in dit geval de vleesproducerende Gaucho's. Hun manier van leven, culturele identiteit en tradities die al generaties lang zijn doorgegeven, zijn aan het veranderen, maar zal het overleven? "We moeten veranderen om hetzelfde te blijven" stond op de gevel van mijn kunstacademie in Rotterdam." 

 

📍Adres: Varlarstraat 2 Deventer

Muur in Eleonorastraat

 

Model: @davnymendez05

 

In deze wijk organiseren Street Art Streets en Woonbedrijf Ieder1 samen een aantal Murals. Er gaat namelijk veel veranderen in deze wijk de komende jaren. De huidige woningen maken plaats voor nieuwe, om zo nog meer mensen een nieuw thuis te bieden in Deventer. Met deze Murals willen we aan de stad laten zien dat deze wijk gaat veranderen. Dat vele mensen “verThuizen” om de stad vooruit te helpen. Dit is het onderliggen thema van de muurschilderingen die de komende maanden gaan ontstaan.

 

Het Ludgeruskwartier herstructurering project is een samenwerking van Woonbedrijf Ieder1 & Gemeente Deventer

 

🇬🇧In his travels around the world, Tymon takes pictures of people he meets, often these people do not travel themselves, he takes these images with him and depicts these photos in his murals around the world, to introduce different cultures to each other.

 

On this wall you can see a young lady of Uruguayan descent performing a local traditional dance in Tucuarembo, the heartland of the Gauchos (peasants) of Uruguay. She wears a dress in the colors of the red and white flag of Deventer and the movement in the dress also symbolizes the movement through the restructuring project in the Ludgeruskwartier. She is about to take a step forward. She looks with hope and fearlessness to the horizon and the future of this district.

 

The "drawing in the face style" that is typical for Tymon is this time based on the wings of the eagle that adorns the Deventers city coat of arms. For the background, he chose a warm color palette with feminine soft tones to enhance the character of the lady and also to soften the possibly tense atmosphere in the neighborhood. Behind her head you see a kind of halo that refers to Ludgerus and his religious streak as the builder of the Lebuinuskerk and name giver of this district.

 

📍Address: Varlarstraat 2 Deventer

Wall in Eleonora Street

bottom of page